האם יש דבר כזה פנדל מושלם? ככל הנראה לא! אבל כן אפשר להגביר את הסיכוי להצליח.
פנדלים הם לא קזינו והימורים כמו שניסו לצייר זאת בעבר ע"י שחקנים ואנשי מקצוע. בעיטת פנדל תלויה בעיקר ביכולת של השחקן להתמודד מנטלית עם המעמד שיכול לפעמים לחרוץ גורלות.
על "חרדת בעיטת פנדל" כבר שמעתם?
כאשר השחקן צריך לבעוט את הפנדל הוא מתחיל לפתח תהליך של לחץ וחרדה. הלחץ יכול להיות מהקהל, מההשלכות של הבעיטה (למשל הפסד או ניצחון באליפות), מהמאמן ואף משאר חברי הקבוצה.
נתחיל בכך שהרגש מופעל בצורה אוטומטית, במיוחד במשחקים חשובים כמו גמר המונדיאל או גמר גביע. והחרדה תהיה מושפעת בעיקר מחוויות עבר של השחקן (חיוביות או שליליות).
מבחינה פסיכולוגית כאשר יש חוסר איזון בין היכולת של השחקן לבין המשימה שאותה הוא אמור לבצע יתחילו להתפתח סימני לחץ או מצבי חרדה.
הנה כמה עובדות על "חרדת בעיטת פנדל":
חרדת בעיטת פנדל ידועה כחרדת ביצוע תחרותית. חרדה זו יכולה להיווצר על ידי כמה גורמים של התחרות בעיקר מהפחד להחטיא, בנוסף הדרך שבה חרדה זו נתפסת בעיני השחקן גם משפיעה על רמתה ועוצמתה של החרדה.
חרדת בעיטת פנדל משלבת מתח שרירי, בעיות קורדינציה, הגברת פעילות הלב והזעה מרובה. בנוסף היא יכולה לגרום בעיות בריכוז, בעיות בקבלת החלטות ובחוסר דיוק בביצועים. במצבים קיצוניים שחקן או שוער יחושו שיתוק רגעי מוחלט.
חרדה משויכת לירידה ביכולת הביצוע תוך חיבור למחשבות שליליות, דבר זה גורם לשחקן לפתח חרדה תוך דקות כאשר הוא מתבקש לבעוט את הפנדל.
אז איך אפשר להתמודד עם הבעיה?
פסיכולוג הספורט יכול להשתמש במגוון טכניקות כדי להתמודד עם החרדה כחלק מההכנה לבעיטת הפנדל :
1.נשימות- לימוד השחקן לשלוט על הנשימה ברגע שמופיעה החרדה. המטרה של התרגול הוא לגרום לנשימה להיות חלקה, עמוקה ומקצבית כך זה יגרום לשחקן ליהיות רגוע, בטוח בעצמו ובעל שליטה על הגוף.
2.ביופידבק- מנטרים מספר אלמנטים כמו דופק הלב של השחקן, מתח שרירי, פעילות המוח וגורמים נוספים בזמן החרדה וכאשר מתחילים הסימפטומים של החרדה מלמדים את השחקן לשלוט במחשבות ולהפסיק אותם בזמן הביצוע של הבעיטה.
3. הרפייה שרירית- שיטה זו נועדה להוריד את מתח השריר על פי קבוצות שריר בגוף ניתן לשלב זאת עם טכניקת ההרפיה וכך ברגע האמת השחקן רפוי ומשוחרר ויודע לבצע פעולות עם החרדה.
4.הרפייה תגובתית- שיטה זו מלמדת את השחקן להרפות את גופו על ידי בחירת תגובות מסוימות לאירועים שונים או במקרה זה לבעיטת פנדל.
5. אימון אוטוגני- אימון אוטוגני משלב טכניקות קוגנטיביות שמשלבות אימונים שיוצרים מצב של חמימות וכבדות, המטרה הוא לאמן את פעילות הלב ובנוסף לגרום לנשימה לעורר חמימות בשרירי הליבה וצינון של טמפרטורת הראש.
כמובן שיש עוד טכניקות שניתן להשתמש בהן כמו הדמיה ודיבור עצמי אך אלו העיקריות למקרה זה.
בנוסף לטכניקות, הנה כמה צעדים ראשונים שכבר ניתן לעשות מבחינה מנטלית שיבטיחו הצלחה:
1.בחרו לבעוט ראשונים 2.הנמיכו את רמת הלחץ שלכם ע"י נשימות או הכנה מנטלית נכונה. 3.אל תתרכזו בשוער 4. עצרו לרגע אחרי השריקה לפני הבעיטה וקחו כמה נשימות שוב. 5.בחרו עצם או נקודה שבה תתרכזו ואל תורידו ממנה את העיניים 6.תחגגו לאחר שכבשתם את השער.
בהצלחה!