קבוצה חדשה? התחלה חדשה? מזל טוב!
בתקופה האחרונה ניתן לראות לא מעט מעברים של שחקנים בין הקבוצות השונות כחלק מההכנה לעונה הבאה, שינויים אלו כמו כל התחלה חדשה כוללים בין היתר הסתגלות לקהל חדש, התמודדות עם עיתונאים וכלי תקשורת, דרישות וציפיות חדשות מהמאמן, עבודה עם שחקנים לא מוכרים, שינוי כלכלי ועוד.
שינויים אלה ואחרים משפיעים פסיכולוגית על הספורטאים ועלולים לכלול לחץ, חרדות וקשיי הסתגלות אשר משפיעים באופן ישיר על תפקוד וביצועי הספורטאי.
לא מעט פעמים קורה שספורטאי מתחיל עבודה חדשה ונחשב ל"הבטחה גדולה" אך בפועל לא מצליח לעמוד בציפיות ומוצא עצמו על הספסל או מועבר לקבוצה/ מקום אחר (וחדש).
רוב הפעמים האשמה היא לא על הספורטאי כלל!
המאמן והצוות המקצועי הם אלה שצריכים לאפשר לספורטאי להתאקלם בצורה המיטבית וכך יוכלו ליהנות מהפוטנציאל המלא של הספורטאי.
אז מה אפשר לעשות כדי לאפשר לספורטאי להתאקלם ולהצליח?
מעבר לפגישה עם פסיכולוג ספורט שילווה אותו בתהליך הקליטה, נדרש מהצוות המקצועי לשמור וליישם כמה כללים:
1. זיהוי והכרה בבעיות הספורטאי בתקופת המעבר- זיהוי ומתן פתרון מוקדם ככל הניתן לבעיות הספורטאי מעבר לספורט יאפשרו לו ל"נתק" את בעיותיו האישיות וכך יוכל להתרכז בעיקר בספורט ובאימונים עצמם.
2. לעודד שיפור עצמי- ברגע שהספורטאי ירגיש הערכה מהרגע הראשון, הוא ישקיע יותר באימונים ואף ירצה לתת מעצמו יותר במשחקים ובתחרויות.
3. הגברת האמון והשייכות- על ידי הצמדת ספורטאים ותיקים יותר אשר ישמשו כחונכים בתקופה הראשונה לספורטאי החדש, יאפשרו לו להיכנס בצורה חלקה יותר וללמוד את חוקי הקבוצה והמקום החדש בקלות יותר וכך הרגשת השייכות תשתפר ותשפיע באופן ישיר על הביצועים.
אלו רק מעט מהכלים אשר הצוות המקצועי נדרש לעשות על מנת לקלוט את הספורטאי בצורה הטובה ביותר.
חשוב לזכור שברגע שיהיה איזון פסיכולוגי לספורטאי במיוחד בתקופה הראשונה, גם הקבוצה וגם השחקן יוכלו ליהנות אחד מהשני ולהגיע להישגים חדשים.
בהצלחה למתאקלמים!