top of page

התמודדות עם פציעות ספורט

נפצעתם? אל תדאגו זה לא באמת כואב!


בכל ענף ספורט פציעות הן דבר שכיח.

ישנן פציעות שנגרמות מעומס רב, משחיקה ואף ישנן פציעות הנגרמות כתוצאה מחוסר איזון מנטלי, למשל אם לחוצים מדי או עמוסים רגשית.


הפציעות יכולות להיות בעלות השלכות קריטיות לקריירה, לביצועים ולהמשך החיים הספורטיביים.

חלק מהיופי בפסיכולוגיה של הספורט הוא שתחום זה נותן מענה גם בשלבי הפציעה עצמה כאשר היא מתרחשת וגם בשלבי ההחלמה, פסיכולוג הספורט בשילוב עם המאמן עוזר לשחקן להתמודד טוב יותר עם כל שלב בתהליך וכך השחקן חוזר להיות חזק ועוצמתי יותר.


פציעות בטניס שכיחות מאד וקשות עבור השחקנים מכמה סיבות עיקריות:


1. זהות- המשחק הוא חלק מהזהות של הספורטאי וחלק מהערך העצמי שלו. בכל פעם ששחקן נשאל מה הוא עושה בחיים המשפט הראשון בדרך כלל הוא- "אני שחקן איקס".

כאשר נפצעים הספורטאי מרגיש שחלק מזהותם נלקחה מהם ומתעוררות בעיות רגשיות כאשר נמצאים רחוק מהמגרש, מהמאמן ומשאר השחקנים.


2. מטרות- כאשר ישנן מטרות לעונה הנוכחית, פציעה יכולה להיתפס אצל השחקן ככישלון כיוון שהפציעה לא מאפשרת להמשיך בתוכנית הרגילה ומצריכה שינויים ואף ויתור על תארים או תחרויות.


3. שיקום- שיקום יכול להיות ארוך וכואב הן בפן הפיזי והן בפן המנטלי. תרגילי השיקום חשובים מאד אך הבעיה המרכזית היא שהראש בדרך כלל עסוק בשאלות כמו "מתי אחזור לאימונים?", "כמה מהר זה יקרה?", מחשבות אלה מוסיפות ללחצים ולחרדה שגם ככה קיימות בפציעה ובכך מאריכות את זמן ההחלמה.


4. חזרה לתחרות- חזרה לתחרות לאחר פציעה תמיד מלווה בסוג של חשש או חרדה. הפחד מפציעה חוזרת ומירידה ביכולת הוא בלתי נמנע ודורש טיפול והסתגלות.

מהסיבות האלה ומסיבות נוספות שחקנים ממהרים לחזור למגרש, פוגעים בגוף ובעיקר לא מאפשרים הסתגלות מנטלית אשר תגרור בעיקר חרדות, ירידה במוטיבציה ואי עמידה בציפיות- דבר שיכול להשפיע לטווח הארוך.


הדילמה מתי לחזור לאימונים תמיד קיימת אך על השחקן, המאמן ופסיכולוג הספורט להיות אחראים מספיק ולתת גם לגוף וגם לנפש את הזמן המתאים.


ככל שההחלמה והעבודה המנטלית יהיו טובים יותר כך השחקן יהיה חזק וטוב יותר לאחר הפציעה ואף זמן ההחלמה יתקצר משמעותית והשחקן יחזור לאימונים ולתחרויות מהר יותר.

במידה ועדיין לא התחלתם לעבוד עם פסיכולוג ספורט הנה טיפ קטן שיאפשר לכם להחלים ולהשתפר בזמן ולאחר הפציעה-


בזמן הפציעה חשוב שהשחקן יהיה מלווה במשפחה, חברים קרובים וצוות מקצועי שיאפשר לו לקבל רגשות חיוביים יותר וסביבה תומכת. (זה לא סוף העולם).


בנוסף על השחקן לקבוע יעדים שבועיים קטנים למשל- הגברת יכולת התנועה, חזרה להליכה קצרה, חזרה לעשיית פעולות קטנות , בהמשך חזרה למשחק, אימון ועוד.


ישנם לא מעט טכניקות שפסיכולוג הספורט משתמש בהן על מנת לגרום לשחקן להיות טוב יותר ולהחלים מהר יותר כמו טיפול קוגנטיבי התנהגותי, דיבור עצמי והדמיה.


זכרו שזה בסדר להיפצע, לחשוש קצת ולשחק עם פחות ביטחון לאחר הפציעה, אך תסמכו על הגוף והמוח שלכם שבעזרת מחשבה חיובית והכנה נכונה אתם יכולים לחזור ולהיות הכי טובים שיש!

bottom of page