top of page

האם אתם מאמינים ביכולות שלכם בספורט? (ובחיים).



עולם הספורט כיום דורש מאיתנו להשיג תוצאות טובות יותר, התחרויות נעשות קשוחות יותר והרמה כל הזמן עולה. אמונה עצמית מתחילה להיות שחקן מרכזי בביצועים ובחיים הספורטיביים.


ההצלחה של אתלטים מתחילים מתממשת על ידי מילוי משימות שהמאמן נותן וקובע. הם רואים שיפור על ידי הגברת אינטנסיביות האימונים, התדירות של התחרויות ורמת המסירות של הספורטאי לתחום. אך כאשר הספורטאי מגיע לרמת בוגרים, אמונה עצמית מתחילה להיות יותר חשובה ומרכזית.


מאמן טוב, הורים תומכים וחברי קבוצה או אנשי צוות יכולים באופן זמני למלא את מקום האמונה העצמית ולהקנות תחושה זו לספורטאי. למשל המאמן יכול להכניס בספורטאי ביטחון עצמי דרך עידוד, תמיכה רגשית חיובית והדגשה של הפעולות החיוביות של הספורטאי ובנוסף הספורטאי יכול לפתח זאת על ידי העפלה לאולימפיאדה או ניצחון בתחרות גדולה.


למרות כל זה גם הספורטאים הטובים ביותר בעולם יכולים לסבול מחוסר של אמונה עצמית, הם אולי יתאמנו בצורה נמרצת ויהיו מוכוונים למטרותיהם אך כשהם מגיעים לתחרות, המוח נעשה עמום יותר, הפחדים עולים והאמונה העצמית פוחתת.


לאמונה עצמית יש חשיבות מכרעת והשפעה חיובית על עמידה ביעדים, בעיקר כאלו העוסקים ביעד לגבי הביצועים עצמם ופחות לגבי יעדי הישג בתחרות. תיאוריות קוגניטיביות חברתיות מדברות על כך שישנם ששה אלמנטים שמשפרים אמונה עצמית: חוויות שתורמות לשליטה והתמקצעות, למידה עקיפה, מסרים מחברים, מאמנים, קולגות והאחרון פירוש עצמי של יכולות פיזיות ורגשיות שקשורות לספורט.


אמונה עצמית מושפעת בעיקר מחוויות עבר וביצועים קודמים. חוויות אלו הם הכלי הכי חזק כדי ליצור אמונות. כאשר ישנם חוויות חיוביות מהעבר הם מגבירות ויוצרות את האמונות בהווה.


חוויות מרכזיות אלו עוזרות ליצור אמונה עצמית חזקה. לעומת זאת חוויות שליליות יכולות להוריד או לחסום את האמונה ביכולות האלו ולהשפיע גם על הביטחון העצמי של הספורטאי.

חשוב מאד שבעזרת מאמן מנטלי או על ידי עבודה עצמית, הספורטאי יבין ויטמיע את החוויות החיוביות וידע ליצור ביטחון ואמונה עצמית יציבה. עבודה זו צריכה להתבצע הן באימונים והן בתחרויות עצמם.

אז איך מתחילים לעבוד על כך?


ניתן לעשות זאת על ידי הקפדה על מספר אלמנטים:


1. הצבת מטרות מאתגרות אך ריאליות- מטרות הם המקור של הספורטאי שעוזר לו להתקדם ולהתרכז ביעדי הקריירה ומגביר את המוטיבציה לכך. חשוב שהמטרות יהיו מאתגרות מספיק כדי לבנות ביטחון על ידי השגתם.


2. בניית תוכנית עצמאית ובריאה להתמודדות עם כישלונות- לכל ספורטאי יש גם כישלונות, כל ניצחון וכל הפסד יכול ללמד משהו לפעם הבאה, לבנות חוסן מנטלי ולפתח את הספורטאי. בדרך בריאה ונכונה של למידה מכישלונות יכול הספורטאי להגביר את האמונה ביכולות שלו ובנוסף להתמקד באלמנטים חיוביים.


3. למידה והפקת לקחים מהאימונים- ספורטאים יכולים לטעות גם באימונים, במידה ולא ניתן את מלוא תשומת הלב על כך מהמאמן או מאנשי המקצוע, הטעות יכולה להמשיך ולהגיע גם לתחרות מבלי לשים לב וכך הספורטאי ימשיך לטעות ולהפסיד. חשוב שתהיה תקשורת טובה יותר בין המאמן לספורטאי, בדרך זו יכול המאמן ללמד את הספורטאי איך לתקן את הטעות בדרך שלא תפגע לו בביטחון וכתוצאה מכך הביצועים יוכלו להשתפר ובאופן ישיר גם האמונה העצמית, כך הספורטאי מרגיש שהוא יכול לגבור על טעויות גדולות וקטנות כאחד.


על ידי עבודה עם מאמן מנטלי או עם אנשי מקצוע היכולים לעזור בהגברת האמונה העצמית, יוכל הספורטאי לשפר את הישגיו, להתמודד עם כל מצב מורכב או פשוט ואף להימנע מפרישה מוקדמת.

האמינו ביכולות שלכם גם בספורט וגם מחוצה לו!

bottom of page